Categorieën
Nieuws Tech

Eenvoudig formulieren inspreken in jouw ECD

Het afgelopen jaar gingen duizenden zorgprofessionals aan de slag met spraakgestuurd rapporteren via Attendi. De inzet van spraakgestuurd rapporteren bespaart de zorgprofessional tijd, betrekt de cliënt beter bij het zorgproces en draagt bij aan de kwaliteit van rapportages. Zorgprofessionals die al gebruikmaken van het spraakgestuurd rapporteren, gaven aan dat ook het invullen van meetinstrumenten en formulieren een tijdrovend en omslachtig proces is. Naar aanleiding van deze feedback lanceren we nu een nieuwe spraakgestuurde oplossing: Spraakgestuurde formulieren.  

Spraakgestuurde formulieren: spreek instrumenten in 

Met Spraakgestuurde formulieren kunnen zorgprofessionals eenvoudig volledige meetinstrumenten invullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het invullen van een formulier voor een bloeddrukmeting. Waar je nu op de tablet of telefoon alle velden handmatig in moet voeren na de meting, kun je met Spraakgestuurde formulieren de resultaten van de meting tijdens het meten direct inspreken. Na het inspreken worden alle verschillende stukjes informatie automatisch in de juiste velden geplaatst.  

Hoe werkt dit voor zorgprofessionals? 

Wanneer Spraakgestuurde formulieren in het elektronisch cliëntendossier (ECD) geïntegreerd zijn, staat er bij een formulier één microfoon in het scherm. Door op de microfoon te klikken start de opname en kun je jouw waarnemingen inspreken.  

Hieronder een voorbeeldopname: 

“Vanochtend om kwart voor acht bloeddruk opgemeten. Hartslag in rust was 56 regulair. De bloeddruk was 110 over 60. Meneer had een tempratuur van 36,9 graden. Bijzonderheden: de bloeddruk is aan de lage kant graag in de gaten houden”.  

Op basis van de ingesproken meting maakt Attendi een transcript van de gesproken woorden. Vervolgens herkent de oplossing de relevante waarden en worden deze waarden in de juiste velden geplaatst. De zorgprofessional hoeft dan alleen nog de inhoud te controleren en eventueel aan te passen indien nodig. In een kwestie van enkele seconden heeft de zorgprofessional op een natuurlijke manier een meting geregistreerd in het bijzijn van de cliënt. 

Entity recognition 

Om de ingesproken waarden in de juiste velden in te vullen, moet de oplossing termen uit de gesproken tekst herkennen. Het herkennen van specifieke termen of objecten in tekst wordt ook wel entity recognition (entiteitsherkenning) genoemd. Met deze functionaliteit maken we het voor het ECD makkelijk om de specifieke velden van formulieren uit een transcript te herkennen. Het ECD kent zijn gebruikers het best, en kan daarom instellen wat voor soort taalgebruik zij per formulier verwachten. Bij het invullen van de hartslagfrequentie in een bloeddrukmeting zou de hartslagfrequentie bijvoorbeeld ook omschreven kunnen worden als “pols”, “hartritme”, of “pulsatie”. Het taalmodel van Attendi wordt verrijkt met deze verschillende varianten van de waarden, zodat er niet slechts één manier is om het verslag in te spreken maar de zorgprofessional op haar eigen natuurlijke manier een verslag in kan spreken.   

Spraakgestuurde formulieren biedt veel mogelijkheden, maar is nog niet geheel foutloos. Het kan zijn dat een bepaald woord nog niet herkend wordt of dat er iets misgaat tijdens het omschrijven naar tekst. Daarom is het voor de zorgprofessional belangrijk na een ingesproken rapportage altijd het resultaat te controleren door de velden na te lopen. 

Daarom is het belangrijk om de oplossing zorgvuldig te bèta-testen met een klein aantal zorgprofessionals voordat het op grote schaal beschikbaar wordt gesteld. De komende maanden wordt dit samen opgepakt met een selecte groep zorgorganisaties. Aangezien dit direct in het ECD kan, hoeven de zorgprofessionals hier geen aparte app voor te gebruiken. 

Zelf testen? 

Attendi is 13, 14 en 15 juni aanwezig tijdens Zorg & ICT 2023. Wil je meer weten over de mogelijkheden van spraakgestuurd rapporteren voor jouw organisatie en de Spraakgestuurde formulieren zelf proberen? Kom langs op stand 01.ST07 en ontdek hoe vanzelfsprekend onze software werkt, of stuur een bericht naar rik@attendi.nl voor meer informatie.