Categorieën
Nieuws

Een kijkje in het werk van Sanne Hofman, wijkverpleegkundige bij Patyna

Maak kennis met Sanne Hofman, een toegewijde wijkverpleegkundige bij zorgorganisatie Patyna. In dit interview deelt ze haar ervaringen als zorgprofessional, benoemt ze de uitdagingen in de langdurige zorg, verkent ze de rol van zorgtechnologie en vertelt ze hoe Attendi haar werk vereenvoudigt. Sanne deelt ook waardevolle tips voor andere zorgprofessionals.

Een maatschappelijke roeping in de zorg

Sanne Hofman wist aanvankelijk niet welke carrière ze moest kiezen, maar haar kennismaking met de ouderenzorg tijdens haar studie MBO-V trok haar direct aan. Ze is nu werkzaam als wijkverpleegkundige en waardeert de bijzondere maatschappelijke rol die ze vervult. “Het is geweldig om een verschil te kunnen maken in het leven van mensen,” zegt Sanne.

Wat Sanne het leukste vindt aan haar werk in de wijkzorg is dat ze achter de voordeur komt, bij mensen thuis. Sanne: “Het is super afwisselend. Je komt allerlei verschillende mensen tegen, van jong tot oud.”

Druk en flexibiliteit in de zorg

Sanne merkt echter dat de druk in de langdurige zorg de laatste tijd is toegenomen. Ze legt uit dat de zorg steeds meer draait om doelmatigheid: “Vroeger douchten we bijvoorbeeld alleen ’s ochtends, maar nu doen we dat ook in de middag. We proberen de zorg te verlenen wanneer het ons uitkomt, in plaats van op een vast tijdstip waarop de cliënt dat graag wil. Het personeelstekort en de beperkte tijd spelen hierbij een rol.”

Bijzondere gesprekken: De kwaliteit van leven

Gevraagd naar bijzondere gesprekken die ze de afgelopen weken heeft gehad, antwoordt Sanne dat vrijwel elk gesprek bijzonder is. Ze deelt het verhaal van een echtpaar waar ze thuiskomt. Ze merkt dat deze mensen het zwaar hebben en soms kan ze alleen al door naar hen te luisteren verlichting brengen. “We hebben het gehad over de overbelasting van de mantelzorger, maar ook over muziek en hoe dat ontspanning kan brengen. Het gaat niet altijd over zorgtaken of problemen die moeten worden opgelost, maar ook over de kwaliteit van leven en waar ze plezier uit halen.”

Een belangrijk aspect van Sanne’s werk is dan ook het creëren van voldoende tijd om met cliënten in gesprek te gaan. Ze legt uit dat het prioriteren van de cliënt cruciaal is: “Soms moet je andere taken even laten liggen en ervoor kiezen om de cliënt op dat moment prioriteit te geven. Het is een bewuste keuze.”

De voordelen van Attendi: Efficiëntie en nauwkeurigheid

Sanne is enthousiast over de mogelijkheden die het spraakgestuurd rapporteren met Attendi biedt. “Je controleert direct of hetgeen wat je opschrijft klopt, want de client zit erbij en hierdoor heb je minder miscommunicatie. Veel minder spelfouten, methodisch rapporteren is een aanvulling. Ik spreek ook alle persoonsplannen/zorgplannen in, dit scheelt heel veel tijd. Ik spreek eigenlijk alles in,” zegt Sanne. Ze erkent wel dat het niet altijd mogelijk is om Attendi te gebruiken: “vooral niet wanneer er bezoek aanwezig is.”

Enthousiasme en betrokkenheid

Sanne deelt graag haar tips voor collega’s door het hele land over het gebruik van Attendi. Ze merkt op dat teams die hebben deelgenomen aan de pilot het nog steeds heel goed doen. Ze benadrukt daarom het belang van enthousiaste medewerkers en regelmatige scholing om de kennis op te frissen. Sanne: “Het is essentieel om mensen enthousiast te maken en hen te laten zien welke voordelen het kan bieden. Sanne pleit voor een positieve benadering, in plaats van simpelweg te zeggen dat het moet gebeuren. Een andere tip van Sanne is om het spraakgestuurd rapporteren echt in het bijzijn van de cliënt te doen: “Zo ervaar je echt in de praktijk wat het oplevert.”

Technologie als tijdsbesparing

Naast spraakgestuurd rapporteren, ziet Sanne nog meer mogelijkheden van technologie om tijd vrij te maken voor cliënten en zorgprofessionals. Ze wijst op het gebruik van medicijndispensers en videobellen voor medicatiecontroles of wondzorg. Ze voorziet ook de opkomst van slimme huizen: “Bijvoorbeeld waar automatisch de lichten aan en uit gaan, of kijken of de koelkast open is geweest om te zien of mensen nog wel eten. Met name voor mensen die cognitief wat achteruitgaan kan dit een uitkomst zijn.”

Samenwerking en duidelijke communicatie

Een cruciale factor die Sanne naar voren brengt, is het belang van duidelijke communicatie en het betrekken van de cliënt bij het gebruik van technologie. Het succesvol implementeren van technologie, zoals Attendi, vereist samenwerking en begrip van zorgprofessionals. Sanne: “Door met elkaar in gesprek te blijven gaan over waar we als zorgprofessionals tegenaanlopen en de kar laten trekken door enthousiaste mensen, kan je echt een verschil maken.”

Ook rapporteren met je stem?

Houd me op de hoogte als er een integratie is en ik gebruik kan maken van Attendi.